30 de març de 2014

Comunicat de CCOO sobre el decret de provisió i plantilles. Declaracions al Diari de Girona del Sindicat d'Educació de CCOO a Comarques Gironines


La Federació d’Educació de CCOO rebutja i denuncia la posada en marxa del Decret de Provisió i Plantilles 


  • Imatges de la concentració 26 de març al Departament

Avui, el Consell de Govern ha aprovat el Decret de Provisió de Llocs de Treball i Plantilles.

CCOO entén que la gestió dels centres educatius s’ha de basar en un bon projecte educatiu que potenciï la capacitat de compromís, iniciativa i coneixement personal del professorat.

Aquest decret és contrari a l’autonomia de centres i a la necessària pluralitat de l’educació pública. No afavoreix l’autonomia de centre sinó la concentració de decisions en mans de les direccions, ja que ni el consell escolar ni el claustre ni la representació dels treballadors i treballadores poden supervisar-les.

Per una altra banda, aquest decret posa en un compromís a les direccions dels centres respecte al professorat, ja que les fa responsables jurídicament de les seves decisions, quan fins ara ho era l’Administració. Cal destacar també la càrrega de feina de caire administratiu i burocràtic.

Amb la LOMCE aprovada, el Decret ofereix dubtes sobre la seva viabilitat a curt termini, tot i que LEC i LOMCE comparteixen la cessió de la gestió a les direccions dels centres.

El Decret estableix tres sistemes de provisió de llocs de treball: concurs general pels llocs ordinaris, concurs específic pels llocs específics i sistema extraordinari de provisió especial.

CCOO creu que per fer possibles projectes propis, els centres només necessitarien dues formes de provisió de llocs de treball: l’ordinària, per garantir igualtat i pluralitat, i l’específica, per portar a terme el projecte i la diversitat.

El Decret complica la gestió dels centres i, lluny de simplificar-la, regula una provisió innecessàriament complicada.

La provisió de llocs de treball ha de garantir la coherència i pluralitat, la igualtat i la diversitat. Per això cal que la major part dels llocs de treball siguin de provisió ordinària.

Amb aquest decret, la direcció dels centres educatius només respon davant l’Administració.

Aquest decret dóna a les direccions competències que fins ara estaven reservades a l’Administració, com són la definició de les plantilles i l’assignació de perfils singulars.

No hi ha contrapoders en les qüestions laborals davant les direccions dels centres, cosa que no passa ara davant del Departament d’Ensenyament. CCOO denuncia el desemparament dels treballadors i treballadores que es queden sense representació legal.

El Consell Escolar no visa el projecte de provisió de plantilla per assegurar la correspondència amb el projecte educatiu del centre.


CCOO convoquem els docents de l'ensenyament públic,

-Dimecres, 26 de marc
  • 12h Concentració al Departament, Via Augusta, 202-226
  • 18h Assemblea oberta a la seu de CCOO, Via Laietana, 16
-Dijous, 27 de març
  • 19h Concentració permanent davant el Departament, Via Augusta, 202-226

Article de @MontseRos al @DiariEducacio:Recull de premsa

DIARI DE GIRONA 26.03.2014

La potestat dels directors per triar docents revolta els sindicats i n´exigeixen la retirada

CCOO alerta que la responsabilitat jurídica passa a la direcció, Ustec·STEs valora anar a la Fiscalia i UGT avisa d'amiguisme

26.03.2014 | 07:47

Els representants sindicals de mestres i professors han reaccionat radicalment en contra del nou Decret del Departament d'Ensenyament, que el Consell de Govern de la Generalitat va aprovar ahir i que permet als directors dels centres públics escollir fins a la meitat de la seva plantilla. Els sindicats majoritaris van coincidir en exigir la retirada de la norma, Ustec·STEs anuncia que la impugnarà i que, si cal, acudirà a la Fiscalia General de l'Estat, FETE-UGT denuncia que fomenta l'amiguisme i CCOO

Les direccions podran proposar el 50% de la plantilla dels seus centres en funció de la formació i l'especialització dels docents, una opció que no afectarà els funcionaris sinó els interins, i que aposta per potenciar els especialistes en anglès. Ara bé, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va explicar que en 409 centres de Primària (297) i de Secundària (112) catalans situats en entorns d'alta complexitat socioeconòmica, totes les vacants per jubilació -i no només el 50%- podran ser proposades pels directors.

L'aprovació del nou decret que "perfila els llocs de treball docents" -tal com el va presentar Ensenyament- s'esperava per a finals d'any, però va arribar ahir. Poques hores després de fer-se públic, la Federació d'Educació de CCOO va convocar protestes per avui a Barcelona i una assemblea oberta, a més d'una concentració davant la seu del Departament d'Ensenyament per dijous a partir de les 7 de la tarda. El secretari de Comunicació d'aquest sindicat a Girona, David Pérez, va afirmar que s'hi quedaran fins que Rigau accedeix a negociar amb ells.

El portaveu d'Ustec·STEs a Girona, Xavier Díez, va acusar la Conselleria de "dinamitar els equilibris de poder del claustre" en favor d'un "funcionament d'empresa privada" i va advertir de la possibilitat que es produeixin alguns casos de "clientelisme" polític o de "judicialitzar" els centres. Díez va afirmar que "el primer que farem serà impugnar el decret i intentar que un tribunal l'aturi" i que seguiran demanant als claustres, i als mateixos directors, que es resisteixin a aplicar-lo per raons "perquè empitjorarà la dinàmica dels claustres i les escoles".

Per CCOO, David Pérez va denunciar que el decret "és completament contrari a l'autonomia de centres i a la necessària pluralitat educativa". A més, Pérez va remarcar que "posa els directors en un compromís perquè els fa responsable jurídics de les decisions del personal que contracti, quan fins ara ho era l'administració".

En la seva opinió, "és una provocació en tota regla perquè, des de fa mesos, amb aquesta Conselleria s'ha acabat la negociació sindical". CCOO va criticar que "Rigau apliqui als representants dels treballadors la mateixa medicina que Wert li dóna a ella".

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2014/03/26/potestat-dels-directors-triar-docents/662328.html